ilievdance border

Лятна „Танцова Работилница“ 2015 (с програма и за деца)

Лятното издание на наложилата се вече изключително успешна танцова образователна програма „Танцова работилница Dance It!” ще се проведе в София от 22 август до 2 септември 2016 г.

Форматът й адаптира принципа на престижните летни интензивни танцови програми, провеждани от значимите танцови институции в САЩ. Програмата е вдъхновена от желанието на досегашни участници в пролетните издания на „Танцова работилница“ за един по-дълготраен интензивен курс, както и от нуждата да се предостави възможност на младите танцьори в страната да поддържат формата си и развиват уменията си и през лятото.

В течение на две седмици танцьорите ще могат да посещават класове по техника и репертоар в три различни танцови стила: балет (три нива), модерен и характерен танц. Класовете ще бъдат водени от утвърдени хореографи от САЩ и България, споделящи своя уникален опит и творчески подход, които не са достъпни за танцьорите в рутинното им обучение.

За първи път Пола Уебър ще работи отделно със средно напреднали танцьори (над 10 годишни).

Пола Уебър – БАЛЕТ (стил Баланшин), напреднали и средно-напреднали, Conservatory of Music and Dance, University of Missouri – Kansas City

Педро Диас – МОДЕРЕН, Munich, Germany

Петър Илиев – ХАРАКТЕРЕН ТАНЦ, Pacific Northwest Ballet & Ballet Chicago

Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”

Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница” от 2011 г. насам. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. С Лятна „Танцова работилница Dance It!” 2014 Фондация „Америка за България” и Фондация „Танцово изкуство – Илиев” имат амбиция да построят още един културен мост между България и Америка и да дадат възможност на българските ученици по танц да се докоснат до американския начин на работа, да се запознят с най-добрите балетни хореографи и майстори на американския балет. www.americaforbulgaria.org

 • Танцово-образователната програма „Танцуващи хлапета“ е иновативна програма, която предоставя възможност на деца от основния курс на

  общообразователни училища от периферни райони и/или групи в риск да се докоснат до магията на танцовото изкуство чрез регулярни репетиции с утвърдения хореограф Петър Илиев и неговите асистенти и чрез участие в заключителен танцов спектакъл, поставен на професионална сцена. В рамките на програмата фондацията провежда часове по танци с над сто деца от 3 или 4 училища в продължение на една година, обучавайки ги в различни стилове и подготвяйки ги за сценична изява. Танцът, освен чисто естетическа роля, има и силна педагогическа и изграждаща функция. Чрез танца у децата се възпитават способности за работа в екип  и дух на толерантност. Развива се креативността, творческия им усет и мотивацията за успех. Също, чрез съвместната работа на деца от различни етнически и социални групи, обединени около общата цел – танцов спектакъл „от деца за деца“ пред широката публика – у участниците се изгражда толерантност, самочувствие и мотивация за сътрудничество и разбирателство. Децата от периферните райони, които рядко имат възможност да се докоснат дори до кипящия културен живот на столицата, стават чрез програмата значими артисти на сцена, важен елемент от едно цяло, участници в завършен творчески продукт, изграден от много професионални творци. Отговорността и доверието, които им се дават, аплодисментите, с които биват наградени, им носят дълбоко удовлетворение и ги променят завинаги. Артистичният директор на фондацията, Петър Илиев, има дългогодишен опит с подобни танцови социални и образователни проекти в САЩ. Така например, в рамките на един от съвместните му проекти с гуруто на американския танц – Жак Дамбоа (Jacques d’Amboise), те работят с 1200 деца от 12 обществени училища едновременно и представят накрая авторски танцов спектакъл на сцената на Bass Concert Hall в Остин, Тексас. През 2012 г. Петър Илиев осъществява и за първи път подобен пилотен проект в тази област и в България – в рамките на пролетната “Танцова работилница” 2012 на фондацията. В него се включиха деца от 103-то ОУ в кв. Филиповци, които, само след шест подготвителни репетиции, излязоха на сцена в Музикалния театър. Успехът на тази инициатива постави основата на настоящата детска танцова образователна програма, с която изключително се гордеем.

  Проектът се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

  Част от средствата за проекта бяха набрани благодарение на кампания, организирана с подкрепата по проект „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО”, финансиран от Фондация „Америка за България” и изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с Фондация ПАЦЕП.

 • Танцовият спектакъл „Клик“, чиято премиера се състоя на 19 октомври 2013 г. в рамките на детската програма на утвърдения международен фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week, е първият професионален мюзикъл „от деца за деца“ на Петър Илиев в България.

  Той увенча усилията от почти едногодишната работа на около 100 деца от 4 столични училища, включили се в детската танцова програма “Танцуващи хлапета“ на фондацията през 2013.

  Спектакълът разказва на младата аудитория историята на човечеството през развитието на танцовото изкуство от древни времена до наши дни, като преминава през различни стилове и периодите на тяхното създаване. Представлението се занимава и с актуалната тема за функцията на образованието в дигитализирания свят на лесен достъп до информация. Говори за важни неща с много лекота, закачка и емоция, чрез сложна и красива, специално написана музика и завладяващи танцови стъпки и хореография.

  Изпълнители бяха над 100 млади танцьора от:

  Със специалното участие на фолклорен ансамбъл „Люлин“.

  Спектакълът разказва на младата аудитория историята на човечеството през развитието на танцовото изкуство от древни времена до наши дни, като преминава през различни стилове и периодите на тяхното създаване. Представлението се занимава и с актуалната тема за функцията на образованието в дигитализирания свят на лесен достъп до информация. Говори за важни неща с много лекота, закачка и емоция.

  Присъединете се към емоцията на: https://www.facebook.com/events/1416522038566290/

  Идея и хореография: Петър Илиев Солисти: Андрея Андонова, Николина Карагеоргиева, Георги Банчев, Дойчин Дочев Музика: Пейо Пеев, Jerry Lee Lewis, John Mayer, Lisa Stansfield Осветление: Майкъл Джарет Сценография и костюми: Нина Зафирова Либрето: Снежина Маринова Видео: Ико Медия ООД Фотография: Здравко Йончев Продукционен мениджмънт: Розалина Лъскова и Цветелина Славчева

  Проектът се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

  и в партньорство със Sofia Dance Week

 • Детският мюзикъл “Лястовичи полет”, чиято премиера се състоя на 28 ноември 2014 г. в залата на ЧОУРЧО “Българско школо”, е вторият професионален танцов спектакъл „от деца за деца“ на Петър Илиев и фондация „Танцово изкуство – Илиев“ в България. Спектакълът събра на една сцена над 100 деца,  включили се в програмата “Танцуващи хлапета” 2014. Продукцията отново представя авторски хореография, либрето и музика, и разказва любопитна история от един ден в училищния живот на две деца.

  Изпълнители бяха над младите танцьори от:

  Със специалното участие на:

  Идея и хореография: Петър Илиев Музика: Пейо Пеев

  Либрето: Людмил Попов

  Дизайн: Ваня Вълкова

  Видео: Ико Медия ООД

  Фотография: Здравко Йончев

  Продукционен мениджмънт: Розалина Лъскова и Симона Гоцис

  Проектът се реализира с подкрепата на основните ни партньори Фондация “Америка за България” и Американско Посолството на САЩ в София, както и с помощта на Domino’s Pizza.

  Част от средствата за проекта бяха набрани благодарение на кампания, организирана с подкрепата по проект „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО”, финансиран от Фондация „Америка за България” и изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с Фондация ПАЦЕП.

 • Пъстър мюзикъл за деца и възрастни на Петър Илиев, завършек на годишния цикъл на образователната програма „Танцуващи хлапета“ за 2015 г. Премиерата на продукцията се състоя на 13 и 14 декември 2015 г. в Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. “Кой открадна чипса?” е едно великолепно, иновативно, изящно и забавно шоу, което силно провокира въображението и разбужда артистичния дух у малки и големи! Заплетена интрига и емоционално поднасяне, които не оставят никого равнодушен! Необикновена, забавна и поучителна история, случила се с децата в едно иначе обикновено училище. Хореографът Петър Илиев ни пренася в неповторим детски свят – пъстър, оживен, находчив. Спектакълът ни въвлича в мистериозна приключенска история, която се разгръща в обикновено българско училище. Изправени пред сложна загадка, училищните детективи преминават през поредица от комични недоразумения, срещайки различни животинки и дори странни извънземни. С разплитането на ситуацията те стигат и до неочаквана поука. През 2015 г. криминалната история с мишки, мравки, паяци и други герои бе поднесена прекрасно от над 150 ученици от:

  • 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци
  • 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна
  • Англо-американско училище – София
  • солисти от Националното училище за танцово изкуство

  Петър Илиев споделя за работата си по спектакъла: „Кой открадна чипса?“ е проект различен от всичко, което съм правил досега. Създавам танц по музика, която е изключително оригинална, звучаща по нов начин, сложна и предизвикателна. Силно е провокирано творческото ми мислене, вдъхновен съм много, а ентусиазмът на децата ме зарежда с много енергия. Идеята, която пресъздаваме, зарази малките танцьори и всеки ден откривам нови нюанси в отделните характери.  Самите участници също са изключително отдадени на ролите си и заедно обогатяваме танцовите етюди. Костюмите, сътворени от нашата художничка Ваня Вълкова, са колоритни и крайно иновативни. Щастлив съм, че една идея обединява толкова деца и съмишленици.” Наистина, един от особено оригиналните елементи на спектакъла е музиката, създадена специално за него от талантливия композитор Светослав Кърпаров. Шестте пиеси, всяка със собствен облик, се допълват и надграждат сценария. Сложна и сериозна като текст, тя е закачлива и весела като звучене и е почти едно от действащите лица в спектакъла. Соловите изпълнения на саксофон са на младия джаз музикант Владимир Кърпаров. Музикалните етюди се допълват и надграждат оригиналното либрето на сценариста Людмил Попов. Идея и хореография: ПЕТЪР ИЛИЕВ Музика: СВЕТОСЛАВ КЪРПАРОВ Либрето: ЛЮДМИЛ ПОПОВ Визуален дизайн: ВАНЯ ВЪЛКОВА Соло саксофон: ВЛАДИМИР КЪРПАРОВ Асистент-хореографи: РОСИЦА ТЕРЗИЙСКА И ЯНИЦА СТАНКЕВА Осветление: ВИКТОР ГЕОРГИЕВ Фотография: ЗДРАВКО ЙОНЧЕВ Видео: ИКО МЕДИЯ Продукционен мениджмънт: МИЛЕНА ДЯНКОВА Координатор: ДЕСИСЛАВА ТЕОФИЛОВА Проектът се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

  Благодарим за дарението и на „Спорт лайн“ ООД, които изработиха изключителните костюми за спектакъла.

 • Програмата ни “Танцуващи хлапета” представя през 2017 г. танцово шоу, което пренася във вълнуващия свят на ЦИРКА! Богатата фантазия на хореографа превръща сцената в арена, а децата – в акробати, жонгльори, дресирани животни, клоуни.

  С много обич и внимание към всяко дете и с пълна отдаденост към изкуството танц, Петър Илиев (преподавател по характерен танц в едно от най-силните балетни училища в САЩ – The Pacific Northwest Ballet School – Сиатъл) увлича малчуганите, а те са винаги искрени и спонтанни, готови за предизвикателства. От особена важност е работата му с най-уязвимите и най-непривилегированите членове на нашето общество – малките ученици от квартал „Филиповци“. Благодарение на финансовата подкрепа на посолството на САЩ у нас, обучението по танц от години е достъпно и за деца от училища в периферни райони и със смесено етническо население.

  На сцената те са обединени с техни връстници от училища със значително по-големи ресурси, както и с малките балерини от училище „Илиев“ и солисти от Националното училище за танцово изкуство. В последните седмици на програмата всички те заедно подготвят атрактивен артистичен продукт ръководени от силен, професионален екип. Оригиналното либрето и тъканта на танцовия изказ на спектакъла са плод на богатата фантазия на Петър Илиев, в тандем с дългогодишния му асистент Николина Карагеоргиева, утвърден опитен педагог.

  Завладяващата мултимедия и фантасмагорични костюми са създадени от визуалния дизайнер Ваня Вълкова, творец с висок естетически стандарт, а осветлението на сцената е дело на Георги Буюклийски, експерт със силен собствен почерк. Музиката, както винаги, се отличава с изключително разнообразие – от авторски пиеси на млади български композитори, експериментиращи с народната традиция и съвременния джаз, през Боливуд и диско, до класически шопски мелодии.

  Така спектакълът очакващ зрителя е отново силно наситен и пъстър. Умения, таланти, разнообразен артистичен изказ се завъртат „под купола“ на въображаем цирк, в който всички очакваме „слона“ – най-екзотичното животно.

  Темите в спектаклите на Петър Илиев обичайно са злободневни и целят провокация на зрителя на различни нива. Чрез материята на танца и сценографията тази година той отново отправя няколко послания. От една страна е тематиката за безпощадната намеса на човека в уникални екосистеми и проблематичната употреба на екзотични животни като атракция в цирка. От друга страна е отпратката към идиома „слонът в стаята“, отнасящ се за важен проблем, заемащ цялото пространство, но игнориран от всички, поради това, че е прекалено неудобен. Дали както изчезващите слонове не загиват и сценичните изкуства у нас в резултат на недалновидна културна политика? Дали потопени в оглушителия шум на фалшиви медии, натруфена помпозност, безсмислени „новини“ за незначителни баналности, не игнорираме, всъщност – нарочно или неволно – най-важните, разкъсващи съвремието ни проблеми?

  Танцов спектакъл за деца
  Идея и хореография: ПЕТЪР ИЛИЕВ

  ОКИ ДК „Искър“, бул. „Кръстьо Пастухов“ 23
  18 декември 2017 г. (понеделник), 19 ч.
  С участието на ученици от: 140 СУ “Иван Богоров”, 103 ОУ “Васил Левски”, 51 СУ “Елисавета
  Багряна”, Танцово училище “Илиев” и солисти от Националното училище за танцово изкуство.
  Визуален дизайн и костюми: ВАНЯ ВЪЛКОВА
  Асистент-хореограф: НИКОЛИНА КАРАГЕОРГИЕВА
  Осветление: ГЕОРГИ БУЮКЛИЙСКИ
  Фотография: ИКО МЕДИЯ
  Продукционен мениджмънт: ЯНА ТРАЙКОВА

  Вземи билети от тук. 

  Благодарим за дарението и на „Спорт лайн“ ООД, които изработиха изключителните костюми за спектакъла.