„Извън рамки“ или един флирт между съвременен танц, джаз музика и живопис.

Премиера: 20 май, петък, 19 ч. VIVACOM Art Hallул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 4, eт. 2 

Premiere: Friday, May 20th, 2016. 7 PM, VIVACOM Art Hall, 4 General Yossif Gurko St., Second floor

Вход свободен

IMG_1553„Извън рамки“ е силно новаторска продукция – спектакъл, който обединява танц, джаз-музика на живо и живопис зад една творческа концепция – преплитането на различните изкуства към взаимното им надграждане и излизане извън установените художествени рамки.

Плод на съзидателния импулс на хореографа Петър Илиев, спектакълът представлява метафора на неговото творчество – авангардно, търсещо и жизнеутвърждаващо. Защото както цялостните спектакли, така и хореографиите на Петър Илиев излизат извън утвърдените стилове и традиции и изграждат нещо ново и провокиращо – танцов текст, който върви срещу удобното и познатото.

Спектакълът представя няколко танцови миниатюрисимбиоза от балет, джаз, модерен и народен танц, по музика, създадена специално от изявените съвременникомпозитори Петър Ралчев, Светослав Кърпаров и Константин и Александър Владигерови. От всяка миниатюра по този начин струи силна българска стилистика.IMG_1519Хореографиите сами по себе си сублимират спецификата на твореца Петър Илиев, който съчетава в себе си дълбоки познания за културата на българското старо село, чиято традиция той наследствено носи, и досега му от първа ръка със световния танцов опит придобит чрез дългогодишна кариера в едни от най-престижните танцови институции в САЩ. Резултатът е многопластови, предизвикателени и вълнуващи танцови творби. Като IMG_1481гост-хореограф в спектакъла се изявява и американката Пола Уебър, утвърден балетен педагог и хореограф в Канзъс Сити Балет.

На сцената са Iliev Dance Companyдванадесет танцьора – специално подбрани и поканени артисти, способни да се справят със сложния танцов текст, изискващ от тях владеенето на различни танцови техники и бързото преминаване от една в друга.

Lilia_IlievaDimitar_LiolevAlexander Logozarov

Музикалният елемент на спектакъла е поверен на джаз-трио “Минимум“. Лилия Илиева, Александър Логозаров и Димитър Льолев завладяват с изящни авторски аранжименти на джаз-стандарти.

Цялото изживяване влиза/излиза и играе с рамката, образувана от платната на младата художничка Татяна ИлиеваTatyanaIlieva_DancerUntitled-95-small

 

 

 

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев

Гост-хореограф: Пола Уебър, Канзъс Сити Балет

Композитори: Петър Ралчев, Светослав Кърпаров, Константин и Александър Владигерови

Танц: Iliev Dance Company

Музика: Трио „Минимум“

Живопис: Татяна Илиева

Танцьори: Анастасия Андреева, Симеон Атанасов, Яна Бодева, Ирен Велева, Калина Георгиева, Маргарита Георгиева, Радослав Йорданов, Георги Капитански, Преслава Караиванска, Богдана Сергеева, Мина-Василия Стоянова, Росица Терзийска

Трио „Минимум“ e естественото обединение на група български джаз-музиканти, които получават своето образование в Холандия. По отделно членовете на групата са активни на българската и международната джаз-сцена. Вплитат опита и творческия си почерк заедно, а вдъхновение за музиката си черпят от богатата вокална традиция, както и от енергията и духа на съвременния джаз.

Лилия Илиева – вокал, Димитър Льолев – саксофон, Александър Логозаров – китара

Живопис на тема „ТАНЦ“

Татяна Илиева е млад български художник, който експериментира с различни техники – глина, масло, темпера и акварел, и създава вълнуващи творби вдъхновени от темите „танцьори“, „лица“, „двойки“, „деца“, „животни“, „цветя“.

ОЧАКВАМЕ ВИ  – 20 май 2016 г., петък, 19 ч.

С любезната подкрепа на Vivacom и VIVACOM Art Hall

Vivacom Art Hall_Logo

VC_LOGO_CMYK_P