Стара Загора, Културен Дом, 27. май, 19 часа

София, НДК, Салон на изкуствата, 28. май, Зала 11, 19 часа

Уникалният за България спектакъл „5х5+1“ представя резултатите от едно забележително сътрудничество – на хореографа Петър Илиев и двама негови американски колеги, с изтъкнатите български музиканти Пейо Пеев (гъдулка) и Петър Ралчев (акордеон), които са както композитори на музиката, така и нейни изпълнители. Споделяйки своя дългогодишен опит, тези изключително оригинални и продуктивни творци за първи път поставят българския етнически танц в световен контекст, без да бъдат имитирани западни класически образци или други етнически традиции. Силно разграничавайки се от комерсиалното и кичозното, амбицията на творческия екип, който включва и майсторите-музиканти Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), Ангел Димитров (китара и тамбура) и Петър Миланов (бас), е да представи един еклектичен и експериментален творчески продукт, силно основан на импровизация. Тематично, спектакълът изследва, чрез наслагване, сложността на интимните взаимоотношения между хората, разминаването между мечти и реалност и (не)възможността за пълна взаимност между партньорите.

Сплавта между музика и танц винаги е била от водещо значение за Петър Илиев, който отдавна работи с наложени музиканти и специално създадени за него музикални текстове. Със специално участие (само в София) ще се включи и класическото Coda Trio: Марияна Теофилова – пиано, Ирина Стоянова – цигулка и Иван Лалев – чело. За танцовата миниатюра „Изворът“ те ще изпълнят произведение на младия български композитор Светослав Кърпаров, в чиято сърцевина, облечена в класически изказ, се крие силно, автентично българско звучене, като мелодия и ритъм – с една от частите в размер 11/8.  

Чрез плетеница от седем танцово-музикални и четири чисто музикални миниатюри, шест дръзки танцьора и осем превъзходни музиканта изпълняват джаз, народна и класическа музика и танци, и извеждат изящните, омайни звуци и стъпки на старото българско село, напред, в нашето съвремие, превръщайки ги в адекватна световна култура.

Малко са спектаклите в българското танцово пространство, които са непредвидими и изненадват. Комбинацията от артисти в този проект наистина дава силна заявка за едно запомнящо се събитие, и е важна, дори критична, крачка напред в развитието на модерен български подход към изкуството танц.  

Петър Илиев е Артистичен директор на фондация „Танцово изкуство – Илиев“, чиято дейност включва няколко изключително успешни образователни програми: танцови ателиета с американски гост-преподаватели, стипендиантски програми за обучение в САЩ, както и детски танцови програми за ученици от общообразователните училища в София. Той е бивш солист на Ансамбъл “Филип Кутев”, който продължава образованието си в Националния Танцов Институт в Ню Йорк. Там работи в тясно сътрудничество с един от гурутата на американския танц – Жак Дамбоа. Впоследствие става артистичен директор на компания “Уестуинд”, преподава майсторски класове в десетки колежи и университети в различни части на САЩ и Канада, и поставя оригинални хореографии за професионални и любителски танцови компании. През последните 12 години Петър Илиев е и в преподавателския състав на Пасифик Нортуест Балет в Сиатъл и Балет Чикаго.

Петър Ралчев е една от най-ярките звезди на съвременната българска музикална сцена. Създател на уникален стил, който той описва като “виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация”, той е източник на вдъхновение за много млади акордеонисти по света днес. Дълбокото познаване на народната музика, съчетано със солидно класическо образование от „Националното училище за музикално изкуство“ в Пловдив, му позволяват да се развие неимоверно и да надхвърли традицията.

Пейо Пеев е възпитаник на Средното музикално училище „Филип Кутев“ в Котел и „Академията за музикално и танцово изкуство“ в Пловдив. Професионалната си реализация започва в Ансамбъл „Филип Кутев“. След това продължава в световноизвестното танцово шоу „Riverdance“, а от 2000 г. е солист в Оркестъра за народна музика при БНР. Той е изключително интересен като автор, защото представлява едно ново поколение български музиканти – с творчество, което излиза далеч извън рамките на фолклорната и етно-джаз традицията ни, и върви в посока към класически и електронно-синтетичен звук, които той сплита в негов собствен стил.

Светослав Кърпаров завършва ДМА „П.Владигеров” със специалност пиано. От 1998 г. живее в Хамбург, Германия, където специализира пиано, а после и композиция в Hochschule f?r Musik und Theater. По настоящем той преподава класическа стилистична пиано импровизация в същото училище и е доцент в училищeтo за мюзикъл “Joop van den Ende Academy“. Последният му проект като композитор е от 2013 год. съвместно с Катарина Томзен и Владимир Кърпаров.

Музиканти: Петър Ралчев (акордеон и пиано), Пейо Пеев (пиано и гъдулка), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни)Ангел Димитров (китара и тамбура), Петър Миланов (бас).

Coda Trio (Само в София, НДК):  Марияна Теофилова (пиано), Ирина Стоянова (цигулка), Иван Лалев (виолончело) и Светослав Кърпаров (композитор).

Хореографи: Петър Илиев, Тереза Рут Хауърд (Ню Йорк), Крисчън ван Хауърд (Ню Йорк) и Здравко Костадинов (Groovez/ Studio Dance Zone).

Танцьори: Милена АбушиноваКалина Владимирова, Николина Карагеоргиева, Станислав Стефанов, Радослав Йорданов, Георги Капитански, Здравко Костадинов и Яница Станкева.

Визуален артист: Ваня Вълкова

Фотография: Здравко Йончев и Ико Медия ООД

 

Билети:

СТАРА ЗАГОРА: Билетен център (до Джамията)

СОФИЯ: Касата на НДК и ticketportal.bg

 

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.